26. touko, 2013

Laserointia.

Tälläviikolla olen käyttänyt laser leikkaajaa ja kokeillut sillä uusia materiaaleja. Jo ennestään tutusta omavalmiste vanerista leikkasin nypylän pidikkeitä joita näkyy videollanikin (kohdassa: Verstas). Kokeilin myös sablonakalvon leikkausta joka onnistui hyvin.

Laserilla leikatessa muodostuu puun pintaan nokea, joten puut pitää hioa kauttaaltaan leikkausten jälkeen kuvassa vasemmalla hiomattomat ja oikealla hiotut kappaleet.

Laseria olen käyttänyt pääasiallisesti puun ja viilujen leikkamiseen mutta olen myös kokeillut kaiverruksia ja muovien leikkaamista. Kaiverrukset onnistuivat välillä hyvinkin, mutta nyt ohjelma ei löydä kaiverruskuvia joten pitää vielä jotenkin etsiä sitä vikaa kunhan aikaa jää.

Muovien leikkaaminen on aina haasteellista, koska jotkin muovilajit vain sulavat ja umpeutuvat leikkaamisen edetessä. Akryyli on helppoa leikata ja voi ajaa useampaan kertaan jolloin voidaan leikata paksumpaakin. Polykarponaatti ja polystyreeni on hankalampaa leikattavaa koska leikkausrako umpeutuu leikkauksen edetessä.

Liimaa sisätävien solukumi mattojen leikkausta kokeilin myös, leikkaus onnistui lopulta mutta ongelmaksi muodostui liiman syttyminen palamaan koska leikkausnopeus on hidas. Kokeilussa oli myös liimattava sablonakalvo, joka oli todella helppoa leikattavaa. Sablonakalvo on ohutta ja leikkausnopeus oli suuri, joten liiman syttyminen ei tullut mahdolliseksi.