2. kesä, 2013

Sorvailua.

Tänää aloitin sorvauksen  pitkästäaikaa, taltat piti teroittaa perusteellisesti tahkolla ja vanhasta muistista kaivella leikkaavan sorvauksen taidot. Pian ne taidot löytyivät ja muutama kuppi tuli koivulankun hukkapätkistä sorvailtua, tulevat sitten myöhemmin myyntiin tänne blogiin, ensin kuitenkin öljyän ja vahaan kupit käyttöä varten.

Sorvaustaitoa on verrattu polkupyörällä ajoon, jos on pitemmänaikaa ajamatta niin ajo on vähän huteraa aluksi mutta taito ja tasapaino löytyy piankin. Sorvaaminenkin on vähän ontuvaa pitkän tauon jälkeen mutta oikeat otteet löytyvät jo päivässä parissa. 

Sorvauksessa tärkeintä on terien teroitus. jokainen joka osaa sorvata osaa myös teroittaa terän itselleen sopivaksi, terän muoto tulee vastata sorvausliikkeitä ja jokaisella on hieman erinlaiset liikeradat. Sorvitaltan terä poikkeaa muista teristä siten että terässä ei ole erillistä hiontaviistettä, vaan hionta tehdään koko teroitusviisteen matkalta ja teroitusviisteenkin olisi parempi olla kovera jolloin hiominen ja sorvaaminen on helpompaa.

Sorvauslajeja on kolmea erinlaista.

  • Lieriösorvaus
  • tasosorvaus
  • ontelosorvaus

Lieriösorvaus on normaalisti sorvin kärkien välissä tapahtuvaa sorvauta, esimerkiksi kaulimen sorvaus. Kun opettelee sorvaamaan niin kannattaa harjoitella lieriösorvausta mahdollisimman paljon jolloin taso- ja ontelosorvauskin on myöhemmin helpompi oppia.

Tasosorvaus tarkoittaa esimerkiksi tarjoiluvadin pohjan sorvaamista, jollloin sorvataan akseliin nähden suorassa kulmassa.

Ontelosorvaus on tasosorvauksen tapaista mutta silloin sorvataan tasoon nähden negatiivisiä moitoja kuten hedelmäkupin sisäpuoli, jolloin uokopuoli on lieriösorvausta.

Kun artesaaniopintojen yhteydessä opiskelin sorvaamaan niin siihen taisi kulua kokonainen lukukausi vapaa-aikoineen, joten sorvaaminen on loppujen lopuksi haastavaa ja haastee ei pääse loppumaan kesken. Sorvauksesta on olemassa jonkin verran kirjallista tietoa, mutta on kuitenkin parempi kysyä neuvoa kokeneemmalta tai käydä sorvauskursseilla, niin taidon oppii helpommin.