18. elo, 2013

Puun paksetta.

Olen käynyt säännöllisesti hierotuttamassa fysikaallisessa hoitolaitoksessa, jolloin keskustelutkin tahtovat karata Arin kanssa joskus omille teilleen🙂, kerran Ari heitti visaisen kysymyksen että miksi puu paukahtelee palaessaan? Siinäpä pähkinää purtavaksi, varsinkin äkkinäisittäin ja ilman pyroteknikon opintoja, mutta muutama mahdollinen ratkaisu tuli jo mieleeni.

Parhaiten paukkuvat puut ovat oletettavasti kuusi ja haapa. Paukahtelu ilmenee enepi palamisen alkuvaiheessa ja kosteemmassa puussa. mielessäni on kolme teoriaa:

Teoria 1.

Puun pinta kuumenee ja kuivuu, jolloin päälimmäiset kerrokset kuivuvat ja kutistuvat sisempiä osia nopeammin ja aiheuttaa niin suurta jännitettä että pintakerros halkeaa, milloin kuulu paksahdus.

Teoria 2.

Oksat halkeavat kuumuudessa jollioin kuuluu paksahdus.

Teoria 3.

Soluihin kertyy häkää ja kun palaminen etenee häkätaskuihin, niin häkä syttyy räjähdysmäisesti, jolloin ko. mittapuussa kuuluu paksahdus. Häkää on hyötynnetty tunnetusti autojen bensiinin korvikkeena, jolloin tämäkin teoria kuullostaisi mahdolliselta.

Kuitenkin epäilen vielä kaikkia näitä mahdollisia ratkaisuja ja jätänkin asian mahdollisesti tutkioiden ratkaistavaksi, mutta onhan tälläistäkin aina joskus mukava pohtia.

Kiitos vielä lukiolle kakstonnia meni rikki. 🤭😀