13. huhti, 2014

Viiluintarsiasta hieman.

Olen pitkään miettinyt mitenkä laserleikkaajalla saisi tehtyä viiluintarsiaa, kokeilemalla se selviää.

Kerron ensin lyhyesti mistä intarsiassa on kyse. Intarsiatyö aloitetaan suunnittelemalla ensin jokin kuva, tässä tapauksessa otin yritykseni logon uhriksi. Seuraava vaihe on miettiä mitä materiaalia käytetään intarsiatyön valmistamisessa, tässä tapauksessa valitsin runkomateriaaliksi tavallisen sekavanerin 4mm. jonka taustaviiluksi pähkinäpuun viilua ja intarsiaan koivu- ja pähkinäpuun viilua. Seuraavaksi kuva sommitellaan ja kuvaan tulevat viilun palaset leikataan valituista viiluista yleensä veitsellä. kun intarsia palapeli on valmis niin palaset teipataan näkyvältä puolelta viiluteipillä yhteen etteivät palat karkaile liimauksen aikana. Seuraavaksi palapeli liimataan halutulle runkolevylle, runkona voi käyttää vaneri-, MDF- tai liimapuulevyjä, melkeimpä mitä levyä tahansa. Tarkoitukseen soveltuva liima levitetään ohuelti levyn pinnalle ja asetellaan taustaviilulle, jonka jälkeen liima levitetään levyn toiselle puolelle joka asetellaan intarsian päälle, kannattaa tarkistaa että kuva tulee oikein päin. Kerroslevyt peitellään suojapaperilla ja puristetaan kahden jämerän levyn välissä n. vuorokauden ajan, jonka jälkeen levy kuivataan hitaasti esim. vanerilevyjen välissä ilman puristusta työn koosta riippuen 1-5 viikkoa, tällöin vähennetään kosteus epätasapainosta johtuvat työn vääntymiset. Kun työ on kuivunut niin levyt voi hioa varovasati ja pintakäsitellä haluamallaan tavalla.

Intarsiasta löytyy jonkin verran kirjatietoa ja kurrsejakin varmasti löytyy jos haluaa enemmälti opiskella tätä taiteen lajia. Olen tavannut myös paksummasta puusta tehtyä intarsiaa, jolloin voidaan kuvaan ottaa myös kolmiulotteisuutta. Mielestäni kaikki materiaalit soveltuvat intarsian valmistukseen, kyseessähän on taidetta. 🙂

Normaalisti viilut leikataan terävällä veitsellä, jolloin leikkaamiseen menee paljon aikaa ja työt jäävät monesti uniikeiksi. Olen käyttänyt viilujen leikkaamisessa myös paperi leikkuria, jolloin voidaan tehokkaasti tehdä neliöitä, kolmioita ja vastaavia kulmikkaita kuviointeja, Laserleikkaamisessa tulee taas uudet mahdollisuudet eteen, kun kahden eri viilun paloista voidaan keskenään kuviot vaihtamalla saada aikaan kaksi kuvaa ja sarjatyönä toteutettuna voidaan valmista samanlaisia kuvioita suurempiakin eriä kustannustehokkaasti, esimerkiksi näitä firman logoja.