Päiväkirja

18. elo, 2013

Olen käynyt säännöllisesti hierotuttamassa fysikaallisessa hoitolaitoksessa, jolloin keskustelutkin tahtovat karata Arin kanssa joskus omille teilleen🙂, kerran Ari heitti visaisen kysymyksen että miksi puu paukahtelee palaessaan? Siinäpä pähkinää purtavaksi, varsinkin äkkinäisittäin ja ilman pyroteknikon opintoja, mutta muutama mahdollinen ratkaisu tuli jo mieleeni.

Parhaiten paukkuvat puut ovat oletettavasti kuusi ja haapa. Paukahtelu ilmenee enepi palamisen alkuvaiheessa ja kosteemmassa puussa. mielessäni on kolme teoriaa:

Teoria 1.

Puun pinta kuumenee ja kuivuu, jolloin päälimmäiset kerrokset kuivuvat ja kutistuvat sisempiä osia nopeammin ja aiheuttaa niin suurta jännitettä että pintakerros halkeaa, milloin kuulu paksahdus.

Teoria 2.

Oksat halkeavat kuumuudessa jollioin kuuluu paksahdus.

Teoria 3.

Soluihin kertyy häkää ja kun palaminen etenee häkätaskuihin, niin häkä syttyy räjähdysmäisesti, jolloin ko. mittapuussa kuuluu paksahdus. Häkää on hyötynnetty tunnetusti autojen bensiinin korvikkeena, jolloin tämäkin teoria kuullostaisi mahdolliselta.

Kuitenkin epäilen vielä kaikkia näitä mahdollisia ratkaisuja ja jätänkin asian mahdollisesti tutkioiden ratkaistavaksi, mutta onhan tälläistäkin aina joskus mukava pohtia.

Kiitos vielä lukiolle kakstonnia meni rikki. 🤭😀

12. elo, 2013

Nyt on kesäloma pidetty ja matkusteltiin Sotkamon ja Hangon välillä. Matkustellessa voi seurailla metsien yleisnäkymää tin varrella, kun matkustin kohti Sotkamoa niin huomasin Valtimon jälkeen että puut on matalampia kuin esim. Jyväskylän seutuvilla, samoin Hangossa oli matalampia metsiä. Joskus puut valitsevat lähes mahdottomilta tuntuvia kasvupaikkoja kuten kuvassa kököttävä mänty rantakallion halkeamassa. Luonto taitaakin olla siitä merkillinen että jos ihminen yrittäisi istuttaa männyn taimenen kallion halkeamaan niin suurella todennäköisyydellä se ei onnistuisi, mutta saattaa siinä luonnollakin mennä muutama tovi ennen kuin voimme ihmetellä pientä sitkeää männyn käkkärää.

2. elo, 2013

Viimeviikko menikin mukavasti Rauman pitsiviikoilla sorvaillen. Mukavimmat tapahtumat oli ehdottomasti Toripöllön näyttelyssä, missä oli myös parivuotta sitten toteutettu piikkilankapitsi näytillä. Toinen tapahtuma oli nypläyskilpailu, missä kilpailivat mm. kummityttöni Anni ja pitsimissi Milla Romppainen ja paikalla oli myös kuvaamassa MTV3 juontajana Tommola. Pitsimissikilpailun voitto menikin tälläkertaa Kuopioon, onnea Milla Romppaselle, itse en tälläkertaa ollut seuraamassa kilpailua koska olin mukana tapahtumassa jossa nostettiin häpskräks tilataideteos kaupungintalon tornin kaiteeseen. Nyt sitten tiedä että häpskräks on Rauman murresanastoo ja tarkoittaa katkarapua, hiueno teos tosiaankin. Pinnalan pihalla olikin oikein Ranskalaisia taiteilioita ja tuntuivat olevan vielä oikein ystävällisiäkin. Kaiken kaikkiaan viikko oli erittäin hyvä kulttuurikuuri kulttuurinälkään ja mietittävää jäikin vielä mukavasti.

Tälläviikolla olen yrittänyt toipua Rauman matkasta ja tehnyt tilaustöitä, joita tuli muutama kotiin. Sain myös päätettyä entisöintityöt, jotka jäivät heloitusta odottamaan ennen matkalle lähtöä, helat olivatkin seikkailleet välillä Outokummussa joten postimatkakin kesti vähän pidempään. Voisin sanoa että helotus kruunaa kalusteen jolloin pienetkin yksityiskohdat kuten saranat ratkaisevat kokonaisuuden, joten kannattaa ennen helojen valintapäätöstä miettiä koknaisvaikutelmaa, vaikka se ei välttämättä vaadi samanvärisiä heloja.

Ensiviikon vietänkin lomaa perheeni kanssa joten kirjoittelen sitten parinviikon päästä lisää.

18. heinä, 2013

Viimeiste puolitoistaviikkoa onkin mennyt verstaan tiimoilta parempaan suuntaan kun sain entisöintihommia maalattua pois aikataulusta ja odottavat vielä heloja asennettavaksi, lisäksi sain sorvaushommia Rauman pitsiviikon merkeistä, jotka julkaistaan sitten siellä Raumalla.

Olen nyt pariviikkoa reissunpäällä joten seuraavat jorinat tulevat kuiden vaihteessa, kun saan Pitsiviikon tapahtumat kasattua tänne.

Aloitan Raumalla vasta Tiistaina 23.7 , koska teen vielä töitä viikonlopu "palkkahommissa", kieltämättä harmittaa kun viikko lyhenee kolmella päivällä vuan ei auta kun mennä virran mukana ja toivoa että viikko olisi sitäkin mielenkiintoisempi.

Joten toivon että Raumalla tapaamme.

8. heinä, 2013

Ajattelin jatkaa viimeviikon ajatuksesta eli Rauman matkasta. Muistissani parhaiten on ensimmäinen matka Raumalle. En mennessäni tiennyt muuta kun että ideana on sorvata pieniä nypylöitä käsin ja ihmitsten nähden. Paripäivää sorvattuani kävimme tutustumasssa Puuraumaan ja samalla kävimme käsityöliikkeessä, josta sain ajatuksen että voisin liittää nypylöihin pinssin neulan ja lukon. Pinssi-idea johti korvakoruihin ja lopulta kännykkäkoruihin. Täytyy myöntää että on ollut monta mielenkiintoista hetkeä Raumalla, toivottavasti tulee vielä eteenkinpäin.

Ja vielä paljon kiitoksia kaikille jotka luette näitä juttuja, 1000 klikkausta on tullut täyteen. 😀