Päiväkirja

30. kesä, 2013

Viimeviikkoinen kirjoitus jäikin välistä joten päivitellään blogia tälläkertaa siitäkin edestä.

Todellakin oli iloinen yllätys tuossa juhannuksen tienoilla kun tapasin opiskelukaverin yllättäen "kotikentillä", joten kovasti terveisiä Jukalle 🙂. 

Aloitin verkkokaupankin ja nyt jännittää kovin mitä kommelluksia siinä tulee tehtyä, kun en ole aiemmin ollut asian kanssa tekemisissä. Muutamia kuppeja sorvailin, joista osassa on oksia ja yhdessä todella hauskat tiikerinraidat. Päivittelen tuotteita aina kun ehdin tekemään. Sellaiset tuotteet jotka on myynnissa rajoitetusti niin valitettavasti riittää nopeimmille, mutta esimerkiksi näitä puukuppeja teen sitten kysynnän mukaan jatkossa lisääkin, joten ei kannata huolestua jos tälläkertaa ei ehtinyt saamaan.

Olen monena vuotena käynyt Rauman Pitsiviikoilla sorvailemassa pieniä nypylöitä "reissusorvilla". Nyt alkaakin jo ajatus harhailla tulevalle tapahtumalle, joka alkaa 20.7-13 ja päätyy 28.7-13 tässa vielä linkki: http://www.rauma.fi/kuva/kulttuuri/pitsiviikko/default.htm Olen viikolla tavattavissa Kuninkaankadun Taidemuseon sisäpihan perillä AR-puusorvaamon kanssa samassa tilassa. 

Raumalla olen tutustunut aktiivikäsityöläiseen nimeltä Tarmo Thorström, hän on valmistanut kuulemani mukaan mielenkiintisen näyttelyn Pitsi Goes Bub joten kannattaa käydä katsomassa  http://www.pitsigoespub.fi/ 

Nyt jännityksellä odottamaan mitä tuleman pitävi.

16. kesä, 2013

Mennyt viikko meni entisten töiden etenemisessä ja sairausloman merkeisssä joten vauhti taas vähän hitaampaa mutta jospa se vielä virkenesi. Aiemmin tervatun veneen pinnat alkoi olla jo kovettuneet joten pohjalaudan ja kölipuun väliin muodostuneen kuivumisraon paikkasin saumamassalla, mutta ohuelti, koska kun vene viedään veteen niin laudat turpoavat ja rako pienenee jolloin ohut sauma puristuu kasaan eikä estä puun elämistä. Puun elämisen voima voi olla joskus yllättävä, opiskellessani artesaaniksi meidän täytyi tehdä kulmakaappi, valmistin kaapin vaakaan liimatuista koivuliimalevystä ja asensin pystyyn pianosaranat jolloin seurauksen oli puun kuivuessa se että pianosaranat taipuivat s-mutkalle katkoen saranan kiiniutysruuveja, tästä virheestä opin parhaiten kunnioittamaan puun kuivumiselämistä.

No tietysti tämänviikon kohokohtahan oli oikeen kotisivun uusiutuminen. Oleellisin muutos: ktisivujen ilme muuttui ja pystyn nyt päivittämään tiedot itse, koska sivut on omat.

www.woodmoon.fi

 

Vielä HAUSKAA JUHANNUSTA KAIKILLE!!

9. kesä, 2013

Tälläviikolla oli päälimmäisenä hommana parin vanhan huonekalun entisöinti asiakastyönä. Entisöintitöissä pyrin aina palauttamaan esineen alkuperäiseen asuun mutta joskus voidaan tehdä tuunauksiakin, eli muuttaa väriä, heloja, muotoa tai käyttötarkoitustakin. Yleisesti entisöinnissä kuitenkin on tarkoitus palauttaa esine alkuperäiseen tai mahdollisesti alkuperäiseen asuun, jolloin pyrin käyttämään alkuperäisiä materiaaleja, värejä ja tarvikkeita niin paljon kun se on mahdollista. Tälläkertaa vastaan tulikin sekä tuunausta että entisöintiä. Minulla onkin takoitus tehdä tänne vielä oikea kuvasarja esim. tuolin entisöinnistä joten kannattaa seurailla juttujani.

2. kesä, 2013

Tänää aloitin sorvauksen  pitkästäaikaa, taltat piti teroittaa perusteellisesti tahkolla ja vanhasta muistista kaivella leikkaavan sorvauksen taidot. Pian ne taidot löytyivät ja muutama kuppi tuli koivulankun hukkapätkistä sorvailtua, tulevat sitten myöhemmin myyntiin tänne blogiin, ensin kuitenkin öljyän ja vahaan kupit käyttöä varten.

Sorvaustaitoa on verrattu polkupyörällä ajoon, jos on pitemmänaikaa ajamatta niin ajo on vähän huteraa aluksi mutta taito ja tasapaino löytyy piankin. Sorvaaminenkin on vähän ontuvaa pitkän tauon jälkeen mutta oikeat otteet löytyvät jo päivässä parissa. 

Sorvauksessa tärkeintä on terien teroitus. jokainen joka osaa sorvata osaa myös teroittaa terän itselleen sopivaksi, terän muoto tulee vastata sorvausliikkeitä ja jokaisella on hieman erinlaiset liikeradat. Sorvitaltan terä poikkeaa muista teristä siten että terässä ei ole erillistä hiontaviistettä, vaan hionta tehdään koko teroitusviisteen matkalta ja teroitusviisteenkin olisi parempi olla kovera jolloin hiominen ja sorvaaminen on helpompaa.

Sorvauslajeja on kolmea erinlaista.

  • Lieriösorvaus
  • tasosorvaus
  • ontelosorvaus

Lieriösorvaus on normaalisti sorvin kärkien välissä tapahtuvaa sorvauta, esimerkiksi kaulimen sorvaus. Kun opettelee sorvaamaan niin kannattaa harjoitella lieriösorvausta mahdollisimman paljon jolloin taso- ja ontelosorvauskin on myöhemmin helpompi oppia.

Tasosorvaus tarkoittaa esimerkiksi tarjoiluvadin pohjan sorvaamista, jollloin sorvataan akseliin nähden suorassa kulmassa.

Ontelosorvaus on tasosorvauksen tapaista mutta silloin sorvataan tasoon nähden negatiivisiä moitoja kuten hedelmäkupin sisäpuoli, jolloin uokopuoli on lieriösorvausta.

Kun artesaaniopintojen yhteydessä opiskelin sorvaamaan niin siihen taisi kulua kokonainen lukukausi vapaa-aikoineen, joten sorvaaminen on loppujen lopuksi haastavaa ja haastee ei pääse loppumaan kesken. Sorvauksesta on olemassa jonkin verran kirjallista tietoa, mutta on kuitenkin parempi kysyä neuvoa kokeneemmalta tai käydä sorvauskursseilla, niin taidon oppii helpommin.

26. touko, 2013

Tälläviikolla olen käyttänyt laser leikkaajaa ja kokeillut sillä uusia materiaaleja. Jo ennestään tutusta omavalmiste vanerista leikkasin nypylän pidikkeitä joita näkyy videollanikin (kohdassa: Verstas). Kokeilin myös sablonakalvon leikkausta joka onnistui hyvin.

Laserilla leikatessa muodostuu puun pintaan nokea, joten puut pitää hioa kauttaaltaan leikkausten jälkeen kuvassa vasemmalla hiomattomat ja oikealla hiotut kappaleet.

Laseria olen käyttänyt pääasiallisesti puun ja viilujen leikkamiseen mutta olen myös kokeillut kaiverruksia ja muovien leikkaamista. Kaiverrukset onnistuivat välillä hyvinkin, mutta nyt ohjelma ei löydä kaiverruskuvia joten pitää vielä jotenkin etsiä sitä vikaa kunhan aikaa jää.

Muovien leikkaaminen on aina haasteellista, koska jotkin muovilajit vain sulavat ja umpeutuvat leikkaamisen edetessä. Akryyli on helppoa leikata ja voi ajaa useampaan kertaan jolloin voidaan leikata paksumpaakin. Polykarponaatti ja polystyreeni on hankalampaa leikattavaa koska leikkausrako umpeutuu leikkauksen edetessä.

Liimaa sisätävien solukumi mattojen leikkausta kokeilin myös, leikkaus onnistui lopulta mutta ongelmaksi muodostui liiman syttyminen palamaan koska leikkausnopeus on hidas. Kokeilussa oli myös liimattava sablonakalvo, joka oli todella helppoa leikattavaa. Sablonakalvo on ohutta ja leikkausnopeus oli suuri, joten liiman syttyminen ei tullut mahdolliseksi.